افشای اسناد طبقهبندی آمریکا درباره روابط پنهان با صدام
هنری گونزالس، نماینده کنگره و رئیس کمیته بانکداری و اعتبارات مالی ایالاتمتحده آمریکا، در تاریخ بیست و یکم سپتامبر 1992 در یک نزاع سیاسی میان احزاب حاکم، دست به سخنرانی افشاگرانهای زد که در آن، دولت بوش پدر، متهم اصلی در کمک به صدام برای جنگافروزی در منطقه و جنایات بشری، از جمله تولید و کاربرد سلاح شیمیایی، قلمداد شد.
به گزارش خبرنگار «بازتاب»، این نماینده کنگره آمریکا با تأکید بر افشای اسناد طبقهبندیشده علیه دولت بوش پدر، میگوید: طبقهبندی اسناد، به منظور حفظ منافع ملی هر کشور است. در چهارم اوت 1989، پلیس «اف.بی.آی» ایالاتمتحده، در بازرسی از شعبه آتلانتای بانک BNL - Banco Nazionale del Lavora، که یک بانک ایتالیایی است، اسنادی را به دست آورد که پرده از روابط پنهانی دولت آمریکا با دولت عراق برداشت و نشان داد آمریکا، بزرگترین مدافع حکومت صدام به عنوان منفورترین رژیم در میان حکومتهای جهان بوده است؛ رژیمی که نه تنها نیروهای نظامی ایران را با انواع سلاحهای شیمیایی آماج قرار داد، بلکه مردم ایران و حتی کشور خود را نیز قربانی این سلاح ممنوعه کرد. به نظر نمیرسد افشای اسناد طبقهبندی شده در چنین موردی، جرم تلقی شود. گو اینکه خارج کردن اسناد طبقهبندی شده از حالت سری و انتشار آن، پیرو مجموعه قوانینی است که گروه تحقیق من از آن تخطی نکردهاند. در واقع، امنیت ملی ما با این افشاگریها گره خورده است.
به گفته وی، در سالهای 1921 تا 1923 که عراق صحنه درگیری سربازان انگلیسی و مخالفان عراقی بود، «وینستونچرچیل»، نخستوزیر انگلستان، دستور استفاده از گازهای سمی علیه شورشیان عراق را صادر کرد. البته در آن سالها، این گازهای سمی، در تنوع و تأثیرگذاری به پای آنچه بعدها دولت عراق به تولید آن اقدام کرد، نمیرسید. نکته اینجاست که دنیای غرب بود که کشور عراق را با این سلاح ممنوعه آشنا کرد؛ بنابراین، سابقه شراکت غرب با جنایات شیمیایی دولت صدام، به حمایتهای مالی، تکنولوژی و سیاسی دو دهه اخیر محدود نمیشود.
گونزالس درخصوص اطلاع سیستم اطلاعاتی ایالات متحده از شراکت آمریکا در تجهیز عراق به سلاح شیمیایی گفت: بنا بر اسنادی که من در دست دارم، سازمان «سیا» پس از حمله پلیس فدرال آمریکا به شعبه آتلانتای بانک BNL، مدارکی به دست آورده است که ثابت میکند غیر از شرکت ماتریکس چرچیل (Matrix Churchill)، شرکتهای TDG, TEG, Euromac ـ که همگی مورد حمایت مالی بانک BNL بودهاند ـ در تهیه امکانات نظامی و انتقال تکنولوژی ساخت سلاحهای پیشرفته و نیز ناشناخته به عراق، دست داشتهاند. دولت آمریکا، چند ماه پس از هشدار خود به متحدانش درباره خریدهای تسلیحاتی عراق برای تولید گاز سمی، خودش اقدام به فروش امتیاز شرکت ماتریکس چرچیل نمود و مجوز استفاده از تکنولوژی پیشرفته آن برای تولیدات تسلیحاتی را صادر کرد. دولت بوش میدانست این انتقال تکنولوژی در صنایع نظامی به کار گرفته میشود و همزمان با اشغال کویت توسط عراق نیز ادامه داشت.
به گفته وی، از جمله مدارکی که به تازگی از حالت محرمانه خارج شده، مکتوباتی است که اثبات میکند دولت ایالاتمتحده با آگاهی کامل به تسلیح صدام همت گماشته بود و در سال 1990، در یک سند دولتی آشکارا هشدار داده شده که همه کمکها به عراق، به گسترش توان نظامی آن منجر و بر تغییر رویه صادرات به عراق تأکید شده است، اما گویا سیاست محرمانه دولت بوش پدر، تقویت بنیه نظامی عراق بوده است، تا جایی که از 771 فقره مجوز صادراتی به عراق، تنها یک مجوز از سوی دولت بازبینی و تأکید میشود صرفاً برای امور غیرنظامی به کار گرفته شود و از 770 مورد دیگر چشم پوشی میشود.
این نماینده کنگره آمریکا اضافه میکند: همزمان با حمله عراق به کویت، این کشور، روزانه یک میلیون و صد هزار بشکه نفت به آمریکا صادر میکرد؛ یعنی صادرات نفت عراق در سه سال، به چهارده برابر افزایش پیدا کرد. در زمان حمله عراق به کویت، دولتمردان جمهوریخواه ایالاتمتحده، صدام را شیطان معرفی میکردند تا دهان منتقدان را ببندند، در حالی که چند روز پیش از حمله به عراق، 3 میلیون و 400 هزار بشکه نفت از این کشور خریداری کرده بودند. سازمان «سیا» اطلاعاتی در دست داشت که ثابت میکرد شرکت ماتریکس چرچیل که در «کلیوند» اوهایوست، به عنوان شبکه خرید نظامی عراق، عمل میکرده است اما حیرتانگیز است که این شرکت، حتی دو ماه پس از اشغال کویت توسط عراق، هنوز مشغول خرید فناوری نظامی آمریکایی برای عراق بوده است. همچنین در این مدت، بانک BNL دستکم یک میلیارد دلار خرید تسلیحاتی برای عراق انجام داد؛ از تکنولوژی مرتبط با سلاح هستهای گرفته تا تولید موشک کوتاهبرد «ابابیل»، اصلاح موشک «اسکاد بی» و موشک «بالستیک دوربرد کوندر 2» و نیز «توپهای خودکششی 120 میلی متری هویترز» .
گونزالس با اشاره به یک نامه فاششده میگوید: در این نامه اعلام شده است، صدام مسئولیت حمله به ناو «یو. اس. اس. اتارک» را به عهده گرفته و نیز در پی استفاده پیاپی از سلاحهای شیمیایی در جنگ با ایران، در ماه اوت گذشته برای سرکوب گروههای شورشی کرد بوده است. این اقدام با محکومیت کنگره و تصویب تحریمهایی برای عراق روبهرو شد. در بند دیگری آمده است: عراق با اعتبارات تضمینی ضرر، یک میلیارد دلار محصولات کشاورزی از آمریکا وارد میکند، اما مناسبات تجاری به دلیل بدهیهای سنگین عراق، رشد خوبی ندارد.
بوش در نامهای به صدام حسین، رابطه با عراق را بسیار مهم دانست و خواستار حل و فصل مواردی شد؛ از جمله بر استفاده از سلاحهای شیمیایی، تأکید شده است. ایالاتمتحده از حضور عراق در کنفرانس خلع سلاح ژنو استقبال میکند و به دلیل آنکه عراق به تازگی از سلاحهایی شیمیایی استفاده کرده است، باید با حضور فعال در کنفرانسهای خلع سلاح و صلح، وجهه و اعتبار خود را بازسازی کند.